top of page

Appelsinstjerner

Appelsinstjerner

Mye påskepynt er ikke fint å se på, men det har mye affeksjonsverdi. Gleden over at et barn begynner så smått begynner å mestre grovmotorikk, kanskje litt finmotorikk på en god dag, i form av en blanding av abstrakt kunst på gul bakgrunn, gjør at man henter frem mye rart og setter det frem når det nærmer seg påske.


Her er ting du som voksen kan lage og som dere kan pynte bord, vinduer, og uteomgivelser med. Og etterpå er det faktisk lov å kaste pynten.


Det hele er veldig enkelt. Finn en appelsin og en skarp kniv. Skjær et stjerneformet mønster i skallet. Er du uvant med dette, så skjær først fra stilkfestet mot punktet i skallet med en liten knopp eller sirkel, og så tilbake til stilkfestet. Vri appelsinen så du er en tredel mellom de to sporene du allerede har skåret opp og gjør det samme igjen, hvis du vil ha 6 tagger på appelsinstjerna di. Vil du ha 8, begynn å skjære en fjerdedel eller midtveis først, og så midtveis igjen. Se filmen nedenfor for å se det i praksis:-)


Skrell forsiktig av taggene og løsne skallet fra appelsinen ved stilkfestet. Vil du henge opp stjerna i vinduet for eksempel, er det lurt å lage et hull i skallet før det tørker og blir hardt. Så kan du tre en tråd eller litt garn gjennom.


Vertsmoren min i Torino, hvor jeg var på utveksling, pleide å skrelle appelsiner på denne måten. Hun var kunstnerisk anlagt, og gjorde det uten noe bestemt mål eller mening de første gangene. Hun var utdannet skulptør og likte å skape former i hverdagen og på jobb som kunstlærer. Hun la det blant vedkubbene og spekulerte i om det kunne fungere som opptenningsmateriale, men jeg vet ikke om hun prøvde det ut.


Det kan du gjøre, kanskje sitter du foran et bål i påsken. Det er nok det beste stedet å eksperimentere med den slags, jeg tar ikke ansvar for noen peisskader etter at noen har lest dette, bare så det er sagt!


Appelsinskall inneholder stoffer som gjør at det spraker dersom du klemmer på et appelsinskall mot en flamme. Andreas Wahl har forklart meg og barna mine hvorfor det er slik, men det har jeg glemt. Når appelsinskallet er tørket, er det mulig at de antennelige stoffene har stukket av for lengst. Prøv deg gjerne fram, men i et utendørs bål helst. Jeg vet om ei som heter Solfrid som har gode tips til å fyre opp bål og komme deg ut! God fornøyelse!

bottom of page