top of page

Karnevalskostymer

Karnevalskostymer

Har du noen noen gang tenkt på at "karneval" og "chili con carne" har noe til felles? Ikke det? Vel, det har jeg, men så er jeg veldig interessert i språk også da. "Carne" uttales "karne" og det betyr kjøtt. Etter kristen tradisjon skulle man ikke spise kjøtt i de 40 dagene før påskeaften, og dette blir kalt fasten. Men rett før det, var det fritt frem.


Kanskje var det egentlig en stor restefest som hadde passet bra inn i dag, hvor vi gjerne vil redusere matsvinn. Dagen før fasten starter, er en tirsdag, og da skulle man fråtse eller fete seg opp, og derfor ble den kalt fete-tirsdag eller "mardi gras" som det heter på fransk. I Norge liker vi nok å legge ting til helgen når vi har fri, så da fråtser vi i boller uten kjøtt riktignok, men med masse pisket krem. Nam!


Men hvorfor bare spise før fasten, hvorfor ikke feste også? Jepp, og da er det duket for karneval!

I våre dager har tradisjonen kommet til barnehager og skoler. Da blir spørsmålet, hva skal vi gjøre? Husker vi å fikse noe i tide?


Passer til gutt og jente og over tid

Selv er jeg glad i å sy og opptatt av gjenbruk. I en bok lånt på biblioteket fant jeg oppskrift på et kattehode i form av en slags lue. Dyrekostymer kan brukes av både gutt og jente. Ved første innsying ble hetten alt for stor og passet til meg, så jeg strammet den inn litt. Kattehetten kan kombineres med svarte klær.
Du må skaffe svart materiale, for eksempel fuskepels, noe hvitt til ørene og et bånd i valgfri farge for å feste hetten. Du kan velge selv om du vil lage en hale til som kan festes med sikkerhetsnål for å gjøre det enkelt. Kattehetta sydde jeg for 8 år siden og den er fremdeles i bruk. Jeg har også sydd en ulvehette etter samme modell, jeg bare droppet det hvite til ørene og kjørte hardt på med ulvete ansiktsmaling. Jeg har også sydd en musehette etter samme oppskrift, bare med runde i stedet for spisse ører.


Her er oppskriften:
Kjøpe kostyme går også an

Vi kjøpte et løvekostyme i form av en heldress. Den vokste poden etter hvert ut av. Ettersom vi ikke hadde planer om flere barn, ga vi løvekostymet til barnehagen så de kunne ha en reserve hvis noen barn glemte kostyme, og det kan skje den beste.
Sjørøver med gjenbruk

Et annet enkelt grep når du står der uten kostyme, er å gå for sjørøver med ting du har liggende hjemme. Du må være villig til å ofre en hvit skjorte som poden kan gå med utenpå dress eller andre klær. Så tar du et tørkle, bretter det til en trekant, setter midten av en av sidene på pannen til poden og knyter bak. Bruk ansiktsmaling eller kajal til å tegne sjørøverlapp på øyet. Har du en nikkersaktige bukser, eller så kan en normal bukse gjøre susen.Kjolebaserte kostymer

Uniform som tjenestepike eller liknende skaper du lett, hvis du vil ofre et laken eller annet hvitt stoff. Har du et laken som er godt brukt, legger du kanskje merke til at det er tynnslitt i midten, der det er mest brukt. Da kan du forsøke å forsterke det i midten ved å sy sikksakk-sømmer der, eller si takk for alt til det og begynne å rive det til et forkle i passende størrelse.


Forkledet nedenfor ble laget til Halloween, og da passet det å rive det opp i kantene nederst. Men det er ikke nødvendig. For å ha en fin kant øverst, gjenbrukte jeg en kant fra et babysengetøy jeg ikke hadde klart å kvitte meg med, og som hadde noen fine blonder på.


Stroppene på sidene som er til for å knyte bak, kan man lage av remser eller som her, sømmer som har blitt igjen når jeg har klippet opp stoff til gjenbruk. Forkledet kan man ta over en vanlig kjole.
Avansert gjenbruk?

Har du alt for mange stoffrester eller bare noen klær du ikke gidder å reparere, men synes har fint stoff? Jeg har begge deler, og en datter som i år vil være papegøye. Jeg lot henne gå gjennom bokser med stoffrester og plukke ut det hun syntes var fint. I tillegg hadde jeg noe tyllstoff liggende.
Kombiner det med tykk strikk eller ta en ødelagt boksershorts til voksen (eller ofre en) og klipp av strikken øverst på den. Den gjenbrukte strikken vi brukte var for vid, vi klippet den i to, la den rundt livet for å tilpasse, og så skjøtet vi den sammen igjen.


Du kan sikkert bruke et belte også, og så knyte remser rundt det som et slags bastskjørt.


Vi tok utgangspunkt i en oppskrift i Mari Meliots Alle kan sy. Et kapittel heter Firkant. Tyllstoffet kom rett fra stoffrullen og var derfor en naturlig firkant. Vi brettet den en gang så stoffet var dobbelt, og så sydde vi sammen langs den ene kortsiden. Stoffet er dermed alt for bredt øverst. Dette tenkte vi å løse ved å rynke stoffet øverst, som vi etter hvert gjorde.


Jeg har små klyper til å feste ting sammen før det skal sys, det kan være et fint alternativ til å bruke knappenåler hvis barnet ditt ikke er modent for det. Barn setter utrolig stor pris på å få være med å lage, så gi dem enkle oppgaver tilpasset deres modenhet, som å velge ut stoff.Det gikk greit å sy på alle bitene på det doble tyllstoffet. Å rynke gikk også greit, og så sydde vi på den brede strikken med sikksakksøm.


Hvordan vi skal løse resten av papegøyekostymet, er vi ikke helt sikre på. Planen er å ta en genser som passer, men er for flekkete, eller på vei ut av klesskapet og fortsette med å sy på masse stoffrester i et helt tilfeldig og sprøtt mønster, så det blir som fjær. En løs plan er å starte å sy på remser nederst og så jobbe seg oppover, så det blir et taksteinmønster, som er typisk for fugler. Vingene skal bestå av en mellomting mellom kappe, sjal og bolero som vi fester til armene.


For hodet har vi flere ideer, vi får se hva som henger sammen. Jeg eksperimenterte med en strømpebukse på hodet, hvor jeg knøt strømpebuksebeina sammen for så å stappe stoffet inn i en sokk, som dermed skulle utgjøre en hodefjær. Det gikk sånn passe. Et annet alternativ er å ta en lue som ikke er mye i bruk lenger, og sy stoffstrimler på den også. For å bli inspirert, så vi på "Med Grimm og gru" som ligger i NRKs Nett-TV, hvor det er en papegøye i en liten, men viktig rolle. Rapport kommer.

bottom of page