top of page

Lage fuglemat

Lage fuglemat

Å lage fuglemat er lett å få til. Avhengig av hvor motorisk utviklet barnet er, kan det få helle frø oppi en beholder, fuglematguffe oppi pepperkakeformer, velge hvor fuglematen skal henge eller få knyte sløyfe rundt en gren selv.


Når skal man mate fugler?

Det er minst 2 skoler når det gjelder hvordan man skal mate fugler. Begge er nok basert på omsorg for fugler. Enkelte mener at du kan gi mat til fugler året rundt og mange typer mat. Jeg velger å følge hva Fuglevennen anbefaler både når det gjelder hva slags mat du bør tilby og når på året. De har også laget en video om hvordan du bygger en fuglekasse. Fuglevennen er et samarbeid mellom BirdLife Norge, Naturmuseum og botanisk hage ved UiA og Skolelaboratoriet i realfag ved UiB. Jeg har tidligere hørt fugleeksperter anbefale at man ikke mater fugler når vinteren er forbi. Som en tommelfingerregel å ikke mate etter påske. Nå er det nok klar over at påsken er på forskjellig tid hvert år, men det er nok for at det skal være lett å huske.

Men også her strides de lærde. Zoolog Einar Strømnes ved Naturhistorisk museum sa på NRK Nyhetsmorgen 26. februar at man kunne mate fugler året rundt. Han hadde for øvrig artige opplysninger om fuglers dialekter. Kort fortalt har fugler i bråkete strøk som i byer kortet ned på lydene og jekket opp i frekvens for å bli hørt av andre fugler. Hannene bedriver dobbeltkommunikasjon, kunne Strømnes fortelle; de ber andre hanner om å pelle seg vekk, mens de samtidig byr seg frem for å lokke hunner til seg. Se eller hør fugleeksperten og fuglene selv.


Ja-mat og nei-mat for fugler

Jeg hadde en kollega som hadde hest, hun tok i mot frukt som hadde begynt å mugne eller råtne. Det tålte hestens fordøyelsessystem. Jeg regner med at hun visste hva hun drev med ettersom hun sannsynligvis ryddet vekk hestens møkk selv. Slik er det ikke med fugler. De tåler ikke mugg og kan dø av det. Å mate fugler med loff er noe man har sett mange gjøre, man har kanskje gjort det selv. Det er ikke så bra for små fuglemager og kan gi dem diare og dermed store problemer.


Her finner du en fin og enkel oppskrift fra Fuglevennen. I boka Fuglefryd får du mange praktiske og ikke minst estetiske råd om hvordan mate fugler. Anne Holter-Hovind som også står bak bloggen Moseplassen, har oppskrifter på enkle meiseboller, og kule trinn-for-trinn oppskrifter på hvordan du snekrer kasser til fugl og ekorn.


Her tenker jeg høyt, men det burde gå an å feste et kamera i toppen av en fuglekasse, og så følge et familiefugleliv utfolde seg på skjermen i stua. Jeg bare slenger det ut:-)


Slik gikk da barna og jeg (mest jeg) lagde fuglemat.


I kartong og med ferdigpakke


Du trenger:

Matfett (Delfia eller Flott (papirpakker) eller kokosfett på glass

Tom drikkekartong i papp

Egnede frø, enten ferdigblandet eller fra denne listen

Hyssing

Syl eller tykk stoppenål


Det blir en del kartonger etter melk- og jusdrikking i familien, så vi hadde den ingrediensen klar.

Matfettet smeltes i en gryte, vær forsiktig så det ikke bobler og koker, men bare smelter. Dermed blandet vi frøblanding i det smeltede fettet, litt etter innfallsmetoden. Vi følte at vi kunne etterfylle litt mer frøblanding.


Dermed er det å vente noen timer eller til dagen etterpå for å skjære til en åpning. Brett ned pappen du åpnet med, så har fuglene et sted å sitte. Med hyssing og syl eller en kraftig stoppenål, lager du et oppheng i toppen.


Barna laget hver sin kartong, og fikk dermed dekorere den selv, med eget navn og kantmaling med tusj. Etter at vi hang dem opp utenfor soveromsvinduene til barna, ble det fulgt nøye med på hvilken kartong som ble mest besøkt.


Pepperkakeformer

Du trenger

Matfett

Frø, ferdigblandet eller etter denne listen

Fjel

Matpapir

Liten og skarp kniv

Hyssing


Dette er litt mer avansert. Pepperkakeformene barna liker best, som f.eks. de som er formet etter menneskekroppen, med armer og bein, egner seg ikke nødvendigvis så bra. Det kan fort bli noen halshugginger når maten skal tas ut av formen. Ta derfor frem formene av hjerter, juletrær, sirkler osv. og si at de andre er på ferie eller borte, eller bare at de rett og slett ikke passer. Du kjenner dine egne barn best her.


Vi smeltet fett og helte i frøblanding og noen smuler fra grovt brød (litt går bra), og gjorde klar pepperkakeformer oppå matpapir og en fjel. Vi valgte ut hyssing og bånd og la det oppi formene i en slags krusedull for at den skal ha godt feste. For å unngå at det skulle renne alt for mye ut, lot jeg fett- og frøblandingen stivne litt før jeg helte forsiktig oppi med skjeer. Denne tanken var godt ment, og gjorde at det ble lite søl. Til gjengjeld ble det for lite feste i hyssingen dessverre. Den blir bedre feste dersom matfettet får renne fritt og omslutte hyssingen. Jeg smeltet derfor mer fett og helte det over. Litt mer søl, men bedre feste der, altså.


Etter noen timer gjelder det å lirke maten forsiktig ut av formene.
bottom of page