top of page

Så grønnsaker, blomster og urter

Så grønnsaker, blomster og urter

Det er gøy å dyrke ting man kan spise! Å være med å så et frø, og så følge fra dag til dag. Har det spiret i dag? Nei, nei, ja! Jubelen av å se en grønn liten prikk midt i all den mørke jorda!


Har du ikke skaffet deg jord, potter eller frø ennå, er det fortsatt god tid igjen. Vi dyrket en del i fjor og vil ha mer i år, så vi bestemte oss for å begynne tidlig.


Dere trenger ikke å gå for å være selvforsynte. Det er nok å dyrke noe grønt dere kan ha på brødskiva, som persille eller gressløk.


Store og små barn kan være med, det er bare å tilpasse oppgavene etter alder og motorikk. Barna kan få velge hva dere skal så. Hva liker de å spise? Har dere plass til det? Er barna store nok til å skrive smått, kan de skrive etiketter. Vi samler på ispinner, vasker dem etter bruk, samler dem opp og bruker dem som etiketter.


Jobber dere på et sted med plass til å søle, og det burde man ha, kan barna få fylle opp i jord i bunnen av pottene. Voksne bør i alle fall følge med når frøene legges i jorden.

Mye kan skje på kort tid

Her er utviklingen så langt.


Salat fra spiring og en måned etterpå.

Det er også gøy å se frøkapselen til solsikken. Vi har plantet solsikker før, med varierende hell. I fjor ble små solsikker spist av snegler. Vi plantet dem ut rett på plenen. Året før plantet vi dem direkte i et bed med mur rundt, da fikk de stå i fred. Men nå vil vi ha det bedet til urter og gulrøtter. Så vi prøver litt forskjellig. I år planter vi dem igjen innendørs og så setter dem ut på et egnet sted når de er for store for sneglene. Eventuelt tar vi vare på eggeskall og legger dem rundt solsikkene som en slags snill piggtråd.


Her er en solsikke fra spiring til en uke etterpå. Det som er litt gøy er at den svart- og hvitstripete frøkapselen frøkapselen henger på et av de første solsikkebladene fortsatt.

Vi kjøpte en pose planteløk i fjor, de har gått ut på dato for lengst. Men vi ga dem en sjanse, la dem i jord, vannet og tok tiden til hjelp. Løkene var langt fra utgått på dato, men blomstrer i vei.

Folk å følge

Jeg har blitt gjort oppmerksom på 2 personer som er gode på planting og å formidle det ikke minst. Den ene er Maria Berg Hestad, som har blogg, medlemsportal, Facebook-gruppe, Instagram, blogg og ikke minst boka Matauk, som du kan låne på biblioteket. Fra hjemmesida hennes kan du finne din foretrukne kanal for å følge henne.


Idun Tjemsland driver med mye gøy, og er også utdannet gartner. Her er hjemmesida til Gartner Idun, Du kan melde deg på e-postlista hennes for å få gratis tips om hva du bør dyrke når. I tillegg selger hun mer avanserte planleggingsverktøy for dyrking til en billig penge.En glad amatør

I motsetning til proffene ovenfor, prøver meg litt frem, og deler mine gode og dårlige erfaringer. Inspirert av en av Gartner Iduns tabeller jeg så i et glimt en gang, har jeg laget mitt eget Excel-ark hvor jeg skriver opp hva jeg har dyrket når, når det spirer, når det en dag kan høstes osv. Du kan følge med her: plantekalender 2024.xlsx. Det som spirer, kan vise seg å ikke være det du har sådd, men ugress som har kommet seg opp i jorda og bare ventet på en anledning til å spire og gro. Det kan ta tid å avdekke det. Det er selvfølgelig skuffende å glede seg til salaten man ser spire opp, for så å se at det bare blir til noe ubestemmelig gress. Men slik er det, litt risiko er involvert.Du kan byttelåne frø! På biblioteket!

Jeg har mange frøposer kjøpt i årenes løp. Det er flere frø der enn jeg kommer til å klare å plante. Noen har gått ut på dato, men de kan fungere bra likevel. En måte å teste uten å bruke opp jord, er å dyrke i dopapir som man fukter. Dermed gjelder det å følge med, og så kan man se hva som spirer og så plante det i jord. Det har jeg forsøkt et år med hell. Nå har vi så mye jord til overs at jeg tar sjansen på dyrke det direkte. Derfor ble jeg glad da jeg oppdaget frøbiblioteket på mitt lokale bibliotek i Asker! Her kan man forsyne seg, levere det man har til overs, eller begge deler.


Foreløpig har jeg ikke sett noe jeg trengte der, men benyttet anledningen til å dele av mitt lager. Slik sett er jeg i gang med luking allerede, foreløpig i boksen med frøposer. Jeg leverte både hele frøposer og helte ut litt av innholdet i konvolutter de bibliotekansatte fant frem. Dermed tok de selv jobben med å dele opp i små porsjonsposer og legge dem i kartotekskuffer. Jeg var nettopp i Trondheim og så frøbibliotek og stiklingsbytte der også. Så dette er tydeligvis noe som foregår mange steder i landet, så samme hvor du bor, har du mulighet til å bruke dette tilbudet.
bottom of page