top of page

Tove påskeegg

Tove påskeegg

Moren min blåste ut innholdet fra egg lett som en plett så vi kunne male på skallet. Jeg får det ikke helt til. Vi har malt noen, men ikke alle har overlevd.


Så påskeegg laget av ull er praktisk og fine å se på. Her kan du velge om du vil være tradisjonell og kjøpe kun gul ull, eller om du vil velger å se på egg i vid forstand, konseptet egg slik DU ser det. Jeg har valgt sistnevnte.

Toving av påskeegg i vaskemaskin

Du trenger kardet ull og en strømpebukse det ikke er så farlig med. Kardet ull får du på Panduro hvis du ikke skulle ha tilgang til egen sau.


Sverger du til toving for hånd, finner du oppskrifter på Hillesvåg Ullvarefabrikk og Vest-Agder-museet.


Store ensfargede egg

For å lage de største ensfargede eggene tar du kardet ull og ruller det sammen til det er på størrelse med en tennisball. Den trenger ikke å være eggeformet, den er lett å forme til et egg etter vask. Legg den inn i en strømpebukse, helt nederst ved foten. Så knyter du en knute mellom gullballen og resten av strømpebukse, slik at ullballen er skilt fra resten av strømpebuksa. Så gjør du det samme på nytt og knyter en ny knute helt til du har laget så mange du vil ha.


Marmorerte egg

Vil du blande to farger i et marmorert lite kunstverk, så er det lett som en plett. Velg om du vil ha samme størrelse som en tennisball eller litt mindre. Grunnen til at mine marmorerte egg er mindre, er at vi ikke hadde så mye ull igjen. Velg deg en hovedfarge i valgfri størrelse, ta litt ull fra fargen du skal pynte med, del den i tynne tråder og surr rundt. Dermed legger du den nederst i strømpebuksa og lager så mange du vil ha.


Maskintoving

Legg strømpebuksa med ullballene i vaskemaskinen. Legg med et håndkle, en dongeribukse eller noe liknende sammen med dem. Ikke forstår jeg hvorfor, men det skal bli bedre toving med annet tøy, fortrinnsvis av bomull sammen med ullen. Velg et program for bomull eller syntetisk med kort vasketid, rundt 40 minutter og temperatur 30-40 grader. Ikke velg ullprogram, denne ullen skal ikke dulles med, men herjes med på det groveste!


Når vaskeprogrammet er ferdig, tar du ullballene ut av strømpebuksa, og former dem slik du ønsker dem. Med nål og sytråd, kan du henge opp eggene i vinduet eller på kvister i en vase.


Det har også blitt tradisjon hos oss å gjemme disse eggene ute så barna kan lete etter dem. Det går fint an å gjemme dem innendørs hvis det passer bedre eller hvis det fortsatt er for mye snø ute. Vinteren nekter å gi seg helt i år, så det gjenstår å se hvor hvit påsken blir i år.

bottom of page