top of page

Fantastiske kostymer i vakre omgivelser

I Museo di arti decorative som blir noe slikt som museum for dekorativ kunst går man gjennom værelse for værelse i en rekonstruksjon av et velstående hjem på 1800-tallet. I samarbeid med Teatro Regio i Torino og private samlere vises kostymer laget for operaforestillinger frem.  

De fantastiske kostymene

Luigi Sapelli ble født i landsbyen Pinerolo i Piemonte, litt nord for Torino i 1865. Han etablerte seg etter hvert som kostymedesigner og brukte pseudonymet Caramba, som ble navnet på motehuset hans som spesialiserte seg på kostymer til scenen. I tillegg til å levere kostymer til oppsetninger til Teatro Regio i Torino, leverte han kostymer til Metropolitan Opera House i New York, La Scala i Milano og Teatro Nazionale i Roma.  

Sapelli var nyskapende idet han eksperimenterte med teknikker som fikk kostymene til å reflektere scenelysene. I utstillingen kommer man nær nok til å kunne studere de intrikate, håndsydde kostymene. Man kan bare spekulere i hvor lang tid det må ha tatt å brodere når hver enkelt sting er nøye utført. Det ser i alle fall fantastisk ut. Så var også motehuset Caramba en bedrift med mange spesialiserte ansatte. I tillegg til skreddere og folk som broderte, var det personer som farget og trykket stoffene. 

Caramba lagde kostymer både for teater og film. I et av rommene vises kostymer fra Corona di ferro - Jernkronen fra 1941 samtidig som bilder fra filmen vises på skjerm på veggen bak. I 1941 hadde Sapelli selv vært død i 5 år, men bedriften besto. 

Vakre omgivelser 

Selve museet er en samling av møbler, tepper, malerier og objekter som skal ta oss tilbake til  1700-tallet. Nettopp derfor har værelsene navn som Ludvig den 15.s salong eller det venetianske soverom. Sistnevnte består av flere møbler med avrundede hjørner, typisk for rokokkostilen.