top of page
< Back

Den norske opera og ballett

Flott ute, flott inne

2021

Den norske opera og ballett

Operaen vår er så flott! Her kan du slentre i sommerkjole og kortbukser med en is i hånda, kjøpt på kiosken, og få en flott utsikt over fjord og Oslo sentrum. Her spaserte jeg med min kommende ektemann, nettopp slik, en sommerdag. Eller så kan du åpne lommeboken, tømme den kanskje, på en god middag i en av operaens restauranter. Om du er betalende kunde eller turist, kan du ta turen inn på de kule toalettene og se på de gyldne, nesten glødende små mosaikkflisene mens du tisser.


Når det er åpen dag, og det er det innimellom, kan du se nærmere på de nydelige kostymene inne på systua. Detaljer en hobbysyer som meg bare kan drømme om å få til. Mønstrene som henger på kleshengere forteller at de er ikke tryllekunstnere, de må forholde seg til stoffer, linjer, sømmonn og slikt de også.


Veldig artig å se navn på tunge rockere som Ozzy, Plant og Hendrix på noen tunge, tekniske greier på scenen. Musikk er musikk tross alt, om det er med høy snippføring og tungt sceneteppe eller rett inn en nedtagget dør. Faktisk er de mest erfarne operapublikummerne ganske så høylydte. Jeg har opplevd spontan applaus og roping på italiensk under en piruett på Bolsjoj-balletten i Moskva. Også i Norge, hvor vi legger litt mer bånd på oss selv, bryter man ut i applaus og noen jubelrop etter vellykkede arier.


På åpen dag i Operaen, så og hørte jeg en gang en engelsk kvinne som viste oss sitt historisk korrekte Elizabeth I-antrekk. På Elizabeths tid, kunne hun fortelle, tok det lang tid å ta disse kostymene av og på. "When they had to wee, which they sometimes had to do", innledet hun før hun løftet opp de ytterste skjørtene og demonstrerte hvordan de lærte seg å tisse stående. Akkurat selve tissingen lot hun være å demonstrere, heldigvis.


Selv om det er mest høykultur i det stilige, skrå bygget vårt i vannkanten, er den mer tilgjengelig enn du skulle tro.

bottom of page