top of page
< Back

Musikkfabrikken på Hunderfossen

En magisk reise i farger og musikk

Juni 2023

Musikkfabrikken på Hunderfossen

Dette stedet er virkelig en skjult perle. De fleste går nemlig rett forbi Musikkfabrikken og løper mot berg-og-dalbaner, teater, eventyrfigurer eller traktorturer når de besøker Hunderfossen eventyrpark på Lillehammer.


Men denne attraksjonen vant faktisk en internasjonal pris for beste nye attraksjon med begrenset budsjett i 2023. Hensikten er å gjøre klassisk musikk morsomt og tilgjengelig for barn.
I den første delen får man så to artige figurer på en skjerm som spiller klassisk konsert på et selvspillende piano. En annen forsøker å tilføre mer moderne musikk ved å akkompagnere med el-gitar, men han blir stadig vekk motarbeidet. Dette rommet er et underholdende venterom før filmvisning i 4D i det neste rommet.


En gutt med en stor jobb foran seg opplever farger når det er bråk rundt ham. Sammen med en mystisk, men smilende jente oppdager han en fabrikk full av lyder og går inn. Her møter vi igjen figurene fra venterommet, eller preludiet. Det å se farger når man hører musikk, kalles synestesi, og det blir nå en superkraft for vår hovedperson. Som en ekte 4D-opplevelse får vi sprutet vann på oss når det regner, og såpebobler når hovedpersonen står og vasker opp.


Etter filmen kommer vi inn i et rom med dempet belysning og vegger med duker vi kan ta på. Her kan vi som hovedpersonen i filmen selv fargelegge og styre musikken med våre egne armer og bein. Barna måtte overtales med inn, men her i sanserommet kjedet de seg ikke.

Tonene vi hører er satt sammen av Grieg, Rimski-Korsakov og Johann Strauss d.y. og fremført av blant annet Oslo-filharmonien. Jeg kjenner igjen Claire de lune av Claude Debussy i sanserommet, men man trenger ikke å kunne komponister og titler på rams for å ha glede av dette stedet.


Meningen med dette stedet er som sagt å formidle klassisk musikk på en gøyal måte. Den som kom på ideen til Musikkfabrikken er Sigurd Slåttebekk som er professor i piano og Spellemannsprisvinner. Han var også med på å lage tegnefilmen om redningsskøyta Elias, så formidling til barn er han opptatt av.


Det er visstnok 1 av 200 som har synestesi som er et nevrologisk fenomen hvor sansene blandes sammen slik at man kan se farger når man hører musikk. Mange komponister har hatt denne superkraften, og kanskje finner dere ut at en av dere har det etter å ha besøkt denne utstillingen.
bottom of page