top of page
< Back

Oleana - klesfabrikk og butikk utenfor Bergen

Se klær bli laget og kjøp fra utsalg

Juli 2020

Oleana - klesfabrikk og butikk utenfor Bergen

Oleana viser at det går an å lage kvalitetsklær som folk er villige å betale for. Vil man sikre at folk skal ha det bra på jobb, og ikke risikere liv og kroppsdeler for en lønn det knapt går an å leve av, så må man stille spørsmål om hvordan klærne vi går med blir laget. På Oleanas fabrikk i Arna utenfor Bergen, har de åpnet dørene slik at man kan gå inn og se selv hvordan klær blir laget.


For en som er veldig interessert i å sy selv, var det fascinerende og en lettelse å se helt sykt avanserte symaskiner. Heldigvis trenger man ikke vite noe som helst om å sy for å synes dette var interessant. Både barn og voksen som ikke syr syntes det var spennende å se på maskiner som strikker tøystykker som blir til jakker og gensere.


Er man i området, burde man også ta en tur til Tekstilindustrimuseet på Salhus. Det gjorde vi. Så kan du se utviklingen som har skjedd. Det sparer mye stoff når man kan lage mønsterbitene klare i stedet for å lage opp masse stoff og å skjære ut bitene. Dermed blir det færre rester og mer stoff spart. Helt i tråd med "zero waste" som er så populært og riktig for tiden.


Les om åpningstidene til fabrikken her.

bottom of page