top of page
< Back

Sy bokbind

Sy bokbind

Det er den tiden igjen, skolestart. Barna skal ha bind på skolebøkene. Jeg hadde en oppskrift på sydd bokbind i en bok jeg lånte på biblioteket. Etter å fått beskjed om at jeg ikke fikk fornye boken flere ganger, sto jeg derfor uten oppskrift. Men, det er jo det man har internett til.

 

Etter et raskt søk får jeg et treff. Ingrid Bergtun, fra blant annet Fæbrik har lagt ut en video. Hun bruker det elastiske stoffet, jersey. Det har jeg en del av liggende. Barna var med å velge ut stoffer for en stund siden. Vi skulle sy t-skjorter og undertøy av det. Det ble en nattkjole og underbukser av det, men mye ikke brukt. 

Jeg flytter på rotet på bordet og rydder meg plass til å arbeide. 


Trinn 1 Mål opp stoff

Med elastisk stoff kan man bruke litt mindre stoff, da blir det stramt og sitter godt.

 

Høyde 

Ingrid anbefaler å bruke 1 cm mindre enn bokens høyde. Jeg er skeptisk og beregner med vanlig sømmonn. Man kan alltids klippe av det man ikke trenger. 

Bredde

Når jeg har tatt på bokbind i papir tidligere, har jeg ikke brettet så mye over kanten mot innsiden av boken. Etter Ingrids oppskrift pakker man inn hele omslaget. Men nå har har begynt på Ingrids oppskrift, og den har jeg tenkt til å fullføre. Det betyr at man kan måle opp bredden på boken og gange med 4.

 

Faktisk vekslet jeg litt mellom trinn 1 og 2 her før jeg klippet opp bredden av stoffet.  






Trinn 2 - Brette og sjekke

Jeg la først boken inni den utkårede stoffbiten, brettet rundt omslaget og la så inn en brett vertikalt på innsiden, for å få en fin kant inni. Se på videoen til Ingrid for en visuell og bedre forklaring. Men fint om du kan lære av mine feil. Jeg la boken inni stoffet som sagt, brettet fin kant, og forsøkte å umerkelig dra boka ut av stoffet slik at det ville bli perfekt sydd.

 

Etter å ha sydd den første sømmen, heldigvis med rettsøm med lange sting, oppdaget jeg at jeg hadde sydd sammen bindet på rettsiden. Det skal det ikke, bokbindet skal vrangsys. Så hvis boken og stoffet ser ut som bildet til høyre, og stoffet ditt også er hvitt på vrangen, er du på rett spor. 




Muligens litt for mye stoff oppe og nede. Nyttig kunnskap om walisiske stedsnavn får jeg med på kjøpet.


Trinn 3 - Feste og sy

Bruk knappenåler eller klyper og fest kortsidene sammen. Bruk vanlig rettsøm, gjerne med lang stinglengde dersom du vil prøve bindet på boka og sjekke hvor godt det sitter før du syr med tettere sting eller med overlock. 

Syr du med vanlig symaskin, bør du sy en sikksakksøm på kanten av stoffet og klipper av eventuelt overflødig stoff utenfor sikksakksømmen.

 

Jeg er så heldig at jeg har en overlockmaskin. Den har 4 trådspoler, og kan sy sikksakk for å hindre rakning, og rette sting, samtidig som en skjærer av overflødig stoff utenfor sikksakksømmen.  






Trinn 4 - Klapp deg selv på skulderen

Gratulerer, du har nå fornøyde barn eller så har du en stilig innpakning på din favorittbok som du har med deg overalt, for eksempel en notatbok, en rasende morsom roman eller en pensumbok som du har tenkt til å selge når du er ferdig med den, hva vet jeg! 

Liker du å planlegge og å være gjennomført, kan du kjøpe stoffer som korresponderer med temaet i boken. Vi hadde kjøpt stoff med verdenskart på og mer eller mindre realistiske sjødyr med bursdagshatter og ballonger.  Det var dessverre ikke geografibøker barna hadde fått, men henholdsvis matte og norsk. Samma kan det være, jeg blir i alle fall i godt humør av å se på dem og så får tiden vise om det var inspirerende for barna. 






bottom of page