top of page

Italias nasjonale bilmuseum i Torino

IMG_20220512_161557.jpg

Torino er som kjent T-en i Fiat. De andre bokstavene står for Fabbrica Italiana Automobili, altså den italienske bilfabrikken. Så det er nok ikke tilfeldig at Italias nasjonale bilmuseum ligger i Torino. Museet ble grunnlagt allerede i 1933, men åpnet for publikum først i 1960. I 2011 ble museet fullstendig renovert i forbindelse med Italias 150-årsjubileum. 

Allerede i ankomsthallen kan jeg se den skiftende utstillingen. I anledning Eurovision Song Contest er en egen utstilling kalt "Car Vision - The sound of beauty". 

Mot utviklingen av en bil

I starten kan man følge utviklingen av bilen i Europa, fra Leonardo da Vincis tegninger. Så var det en periode med mye prøving og feiling, innom damp og elektrisitet, via vogner uten hest til man endte opp med tidlige utgaver av bilen slik vi kjenner den i dag. Bilens utvikling sammenfalt med filmens utvikling, hørte jeg en gang. Mange av de tidlige filmene inneholdt biljakter, og her på museet får jeg et gjensyn med stilige biler fra 1920-tallet. Etter 2. verdenskrig, hvor blant annet jeepen ble født, startet masseproduksjonen og bilen ble et uttrykk for ulike livsstiler. Nå kunne man dra på ferie i bilen. Den kalde krigen påvirket naturligvis også bilindustrien, og jeg får et gjensyn med en Trabant. Selv om det var europeere som videreutviklet hjul og mekanikk, har ideen om motorisert ferdsel på hjul vært fremmet i mange deler av verden, som utstillingen kommer inn på. 

Radikale endringer