top of page

Den svarte uka

Oppdatert: 24. nov. 2023

Denne fredagen er det Black Friday. Denne dagen som for lengst blitt en uke lang. Fremdeles er de fleste av oss med på kjøpefesten, men nå kommer festbremsene. Stadig flere barnefamilier er positive til brukte gaver, noe som gleder Naturvernforbundet og Fremtiden i våre hender. Grønt skift stenger butikken på fredag, ettersom de ikke anser denne forbruksfesten som bærekraftig. Jeg er også en festbrems i denne sammenheng og stolt av det.

Kan vi klare å bevare givergleden som hører julen til, men å kanalisere den mot de som trenger det mest? Går det samtidig an å tenke klimavennlighet, rettferdighet og å bevare et levende lokalsamfunn? Uten å bli beskyldt for å påføre andre skam og dårlig samvittighet, samt å virke selvgod? Jeg skal i hvert fall gjøre et forsøk.


Varehandelen innenfor leketøy forventer å øke omsetningen med 225 prosent i desember. Vi kjøper altså mye gaver til barn. Om de er snille eller ikke, ble det i desember 2017 solgt leker for 630 millioner kroner, eller 560 kroner per barn. Hva om det beste vi kan gi oss selv og barna våre ikke er flere leker, bøker og kinoturer, men gleden av å gi noe til andre som har ingenting?


Tusenvis av mennesker lever under forferdelige sanitære forhold og i konstant fare for overgrep på den greske øya Lesvos i Middelhavet. Gjengen i ryggen, er en frivillig organisasjon som driver barnehage på Lesvos, der flyktningbarn går sammen med innfødtes barn. Dråpen i havet gjør også en uvurderlig innsats for å gjøre en forferdelig hverdag litt lettere for barn og voksne i samme område.


Trenger du å rydde plass til julegjestene? Er du lei av å se romfolk i gatene? Ved å støtte KPK Ukraina kan du slå to fluer i en smekk. Denne organisasjonen jobber for å bedre levekårene for vanskeligstilte i vestlige Ukraina, hvor det bor mange romfolk. Barnevogner, sko, klær og tepper kan du også gi, og dermed få ryddet opp i boder og garasje. Du kan også være fadder for barn og eldre, samt sponse byggematerialer og skoleutstyr. På sosiale medier og nettsider kan du følge med på hvordan hjelpen kommer frem.


De som trenger vår raushet mest i år, har sannsynligvis ikke noe juletre å legge dem under.

Vil du heller gjøre en innsats for nærmiljøet eller vil du helst ikke støtte en kristen organisasjon, og i hvert fall ikke i julen, har du en bred bukett å velge mellom. Fattighuset, Røde Kors, Redd Barna, Kirkens bymisjon, Blåkors, Caritas, Effektiv Altruisme. Ok, ikke alle disse er sekulære. Samme hvilken trosretning og politiske orientering du har, og om du mener at dyr eller mennesker er mest verdt, så finnes det en veldedig forening.


Gjennom handel finnes det mange muligheter til å fremme anstendig lønn, et trygt arbeidsmiljø og mulighet til å tjene penger uten å måtte flytte langt fra barna sine. Klær må vi ha, om ikke 327 plagg, så noen i ny og ne. Klesbransjen er som kjent blitt avslørt som en klimaversting. Det er nå mange som produserer etter HMS-standarder vi selv kunne tenke oss å jobbe under. Jeg nevner bare Etiskmote.no, Fair&Square, me&i, Tise, Grønt Skift. I tillegg til å legge vekt på at arbeiderne skal ha det trygt og forsvarlig på jobb, fokuserer leverandørene nevnt ovenfor på at produksjonen av klærne ikke skal forurense nærmiljøet til fabrikkene.


Vil du helst kjøpe en dyr gave, kan du kjøpe en Fairphone. For 6-7 000 kroner får du en rettferdig telefon, som du kan reparere selv også.

Så var det de norske arbeidsplassene da. På mandag kunne vi lese at nisjebutikkene taper konkurransen mot de store kjedene på Black Friday. Visst er det billigere å kjøpe på nettet og vel er netthandelen praktisk i en travel hverdag. Det føles godt der og da, men det er ikke sikkert at du ler hele veien til banken når du går forbi den ene nedlagte butikken etter den andre på vei dit.


Vi er nødt til å senke levestandarden vår uten å gå ned i livskvalitet. Det vil nok bety mindre forbruk. Handelstanden må få anledning til å legge om til en mer bærekraftig drift. Her er Bergans et eksempel til etterfølgelse. På sine nettsider veileder de deg i hvordan du kan få pleie turklærne dine så de varer lenger, samt hvordan du kan reparere eller sy dem om. Hei dem frem, skryt av dem i sosiale medier samt i den virkelige verden, og kjøp gjerne produktene deres. Stormberg og andre jeg ikke har oversikt over har forpliktet seg til initiativet for etisk handel og har fokus på bærekraft.

Det er i det hele tatt mange muligheter til å støtte positiv forandring i verden uten at du må forskanse deg hjemme, skru ned varmen, spise vegansk mat og kjenne på skammen for alt du har forurenset eller har unnlatt å gjøre av gode gjerninger.

En annen verden er mulig. Tenk hvor mye lidelse vi kunne lindre dersom vi ga noen av de 11 000 vi etter prognosene vil bruke til julegaver og julemat hver til å gi barn ly for vinteren og en utdannelse? Med det gir vi dem og oss selv håp om at det nytter å bry seg. De som trenger vår raushet mest i år, har sannsynligvis ikke noe juletre å legge dem under.

41 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

"Makta" og andre røverhistorier

I flere år har jeg rakket ned på en TV-serie jeg aldri har sett. Hvorfor? Fordi noen jeg kjenner ikke likte den. Vedkommende har jeg ikke kontakt med lenger. Men det han sa, holdt jeg fast ved i flere

Mitt sterkeste Ole Paus-minne

Som nordmenn flest, kjente jeg til og likte Ole Paus. Jeg var ikke en blodfan. Jeg husker at han var programleder på radio da jeg var liten. Mine foreldre hørte stort sett på den kommersielle Radio1,

bottom of page