top of page

Fått hull på klærne? Stopp problemet

Det er fort gjort. Plutselig har du hull på albuen på gensere, på sokken, eller på strømpebuksa. Hvis det er sistnevnte, hva gjør du da? Klipper av hele foten og gjør den om til en stilongs? Kaster du den? Vil du gjerne reparere den, men vet ikke hvordan? Ikke fortvil, her er én fortelling fra virkeligheten om hvordan du kan fikse i stedet for å kaste.


Problem:

Et relativt lite hull nesten midt på foran på tådelen. Sannsynligvis forårsaket av tånegler som skulle ha vært klippet eller tørr hud på tærne. Uansett. Det er i alle fall best å stoppe når hullet er lite. Er du virkelig godt forberedt, kan du forsterke stoffet rett før det blir hull der. Når du fremdeles kan se omrisset av tynnslitte masker rett før de ryker. Så tidlig ute var jeg ikke denne gangen.


Løsning del 1: Utstyret

For å fikse, må man ha stoppegarn, nål og stoppesopp. Stoppesoppen min er arvegods, den så jeg første gang i syskuffen til mamma da jeg var liten. Har du ikke arvet en slik, kan du kjøpe deg en eller bruke en skje eller en sleiv. Nålen kan være spiss eller butt, det kommer litt an på hvor finmasket stoffet du skal reparere er. Hullet på nålen må være stor nok ti at du kan tre stoppegarnet i det.Løsning del 2: Jobben

Tre stoffet på stoppesokken slik at stoffet rundt hullet blir ganske stramt. Prøv gjerne å få hullet i midten av soppen, men det er ikke nødvendig. Med garn på nålen er det bare å begynne å sy litt ved siden av hullet.

Om du begynner å sy bortover eller oppover er det samme, vil jeg tro. Jeg har det nå med å begynne vertikalt. Prøv å følge linjene i stoffet. Sy til litt forbi hullet hver gang.Røpealarm: man skal ende opp med å ha sydd et gitter av vertikale og horisontale linjer. Nå som du vet det, er det helt logisk at du skal sy flere parallelle linjer etter hverandre. Når du har sydd en linje litt forbi hullet, ta en U-sving med garnet og sy en ny kolonne i en fiktiv tabell.


Om du begynner å sy bortover eller oppover er det samme, vil jeg tro. Jeg har det nå med å begynne vertikalt. Prøv å følge linjene i stoffet. Sy til litt forbi hullet hver gang.Hvor mange linjer skal man sy? Jeg hadde kanskje klart flere linjer hvis jeg hadde hatt en spissere nål. Ofte gir det seg selv når man følger rad stoffet. Som når man begynner, er det lurt å sy en kolonne eller to bortenfor hullet. Det vil styrke festet for videre stopping. Så er det bare å starte å sy horisontalt. Merk at du syr over og under annenhver garntråd.


Ved neste rad, fortsett å sy over og under annenhver garntråd, men motsatt av forrige rad. Dersom du sydde over tråden forrige rad, syr du under nå osv.


Til slutt ender du opp med gitteret. Vurder selv når du synes det er tett nok. Det kan fortsatt være noen små gliper og mellomrom.

Disse glipene kan du nemlig tette ved å sy på skrått. Som tidligere bør du alltid sy litt forbi hullet. Ofte kan reparasjonen eller stoppingen om du vil, bli tykkere enn resten av stoffet.


Så er det bare å feste tråden ved å sy noen sting over og under, som du har gjort hele veien.Til slutt er det bare å feste tråden ved å sy noen sting over og under utenfor hullet, som du har gjort hele veien.

22 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page