top of page

Hvis Terje Vigen hadde bodd på Gaza

Det bodde en underlig gråsprengt en, sør i Gaza. Han trodde at prinsipper om å verne sivile i strid hadde kommet lenger siden han rodde til Danmark på begynnelsen av 1800-tallet, men det hadde de tydeligvis ikke.

 

Den fiktive Terje Vigen ber for sitt barn foran en overmakt i et av våre mest folkekjære dikt, skrevet av Henrik Ibsen. På grensen til Gaza står aktivister og nekter innføring av livsviktig nødhjelp til menn, kvinner og barn. Hadde man sluppet inn mer nødhjelp tidligere, hadde vi da sett desperate mennesker plyndre de få som slipper inn? Jeg tror ikke det.

 

Også Terje Viken mister fatningen når hans dyrebare last, som han har fraktet over et bunnløst hav, blir senket på grunt vann rett ved hans hjem, av en ung offiser som ler av hans desperate gråt over barnet sitt som han skulle redde.

 

I Norge ble lidelsene til befolkningen under Napoleonskrigene etterfulgt av opprettelsen av grunnloven - et skritt mot et moderne demokrati. Det har heldigvis gått fremover med verden siden da. Bestemmelsen om å nekte jøder adgang til Norge ble fjernet, og vi har fått regler som verner sivile i strid og slår fast at alle er like mye verdt. Kan vi håpe at også israelere og palestinere vil oppleve fred og forsoning etter år med grufulle handlinger som vi ikke trodde kunne bli verre, før de ble verre, gang på gang?

 

Røpealarm: Terje Vigen klarte å forsone seg med sin tidligere fiende og frelste seg selv med det. Denne uken kunne vi lese i Dagbladet om israelske Rami og palestinske Bassam som jobber sammen for fred mellom sine folk. I motsetning til Terje Vigen, mistet begge disse mennene en datter på ekte, og Bassam satt i israelsk fangenskap i 7 år. Hver dag, hvert minutt og hvert sekund kjenner de på sorgen som sliter på dem. Men det er ikke sivile i den andre folkegruppen som er fienden, det er det okkupasjonen med daglig ydmykelse som fører til vold som er.

 

Vi får ikke alle som Terje Vigen møte vår fiende, se dem angre og be om tilgivelse og så forsones med dem.


Barn er uskyldige. De er ikke fienden. Men man kan skape morgendagens fiender av dagens barn.


Som israelske Rami sier det:

-Hamas-drapsmennene var 10 til 12 år unge gutter i 2014, under den forrige, store Gaza-krigen. Hva da om ti år, når alle de unge palestinerne som opplever krigen nå er i samme alder?Faksimile fra Dagbladet 28. februar 2024

2 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page