top of page

Hvordan ser en telefon uten Google og Meta ut?

Kan man beholde livet slik man kjenner det selv med mindre overvåkingskapitalisme? Finnes det en middelvei mellom der jeg er nå og fullstendig avlogging? Jeg vil ha en bedre verden for alle, også for de som lager dingsene og plattformene våre. Derfor har jeg nå kjøpt meg en ny Fairphone.

Jeg har tatt det et skritt lenger nå. Ikke bare har jeg gått fra Fairphone 3 til Fairphone 4. Nå skal jeg prøve meg uten Google også. Meta forsøker jeg så godt jeg kan å holde på en armlengdes avstand.Dobbelt opp med rot

Jeg skal beholde min opprinnelig Fairphone 3 som en burnertelefon. Jepp, akkurat som kriminelle og statsråder skal jeg ha en skyggetelefon. Min militære erfaring er lik null, jeg har ikke tatt førstegangstjenesten en gang! Men jeg har hørt om den brente jords taktikk, og den bruker jeg mot dere nå, Meta og Google. Ok, så skal dere få tilgang til telefonen min. Men det kommer ikke til å være noe der dere kan forsyne dere av! Jeg fjerner kontakter og tar med meg alt av verdi. Velkommen til ingenting, Meta og Google!


Kommer dette til å bli lett? Allerede nå roter jeg bort min ene store, godt synlige mobiltelefon flere ganger om dagen. Så allerede her lager jeg problemer for meg selv. Men jeg tar denne for alle på laget som vil ha mer valgfrihet og mindre overvåking.


Hvordan uten Google?

Fairphone 4 leveres nå med operativsystemet /e/OS levert av USA-baserte Murena. /e/OS og en rekke forhåndsinstallerte apper er basert på åpen kildekode. Det skal visstnok være mulig å laste ned Google-apper hvis man vil. Foreløpig ser jeg hvor langt jeg klarer meg uten. Jeg har gmail, jeg innrømmer det. For tiden går jeg gjennom alle e-poster jeg mottar der, og forsøker å rute det over til e-postkontoen min på Proton, en personvernorientert leverandør.Startbildet da jeg slo på telefonen, bortsett fra Signal-appen nederst til høyre

Foreløpige ulemper

Jeg trodde det ikke skulle gå an å installere BankID eller Vipps. Det har mannen min, som er skeptisk til hele dette prosjektet, funnet ut. Jeg går inn på App Lounge, øverst til venstre på skjermen, finner både BankID og Vipps, installerer skiten ut av dem og åpner dem. 1-0 til meg!


Så skal jeg bruke dem. Og ja, du gjettet riktig, det går ikke! Det er offside, annullering, straffe og jeg vet ikke hva. 0-0 til meg, eventuelt 0-1 til meg.


Ring banken, sier mannen min. Jeg tør ikke, svarer jeg. Jeg ser for meg at de kommer til å le av meg, enten åpenlyst eller etter at vi har lagt på. Eller at vi sammen strever i dagevis til ingen nytte.


Hvem trenger egentlig BankID og Vipps, sier jeg til meg selv. Og vet at svaret er "alle". Enn så lenge har jeg beholdt BankID og Vipps på burnertelefonen min, og har bestilt et ekstra data-SIM-kort til den. Så lenge jeg har NRK Radio-appen går alt bra, trøster jeg meg selv med. I flere dager hører jeg på NRK Radio, laster ned favorittepisoder, koser meg. Så skjer det noe merkelig. Jeg åpner appen, sveiper til venstre for å se flere programmer.


Ingen reaksjon.


Jeg trykker på menyen nederst, gi meg de nedlastede episodene mine da. Kom igjen, NRK Radio!

Ingen reaksjon.


Hjertet banker raskere. NRK Radio?, sier jeg med spak stemme.


Kan du slå på Fantorangens lydmysterier? spør sønnen min.


Jeg... prøver... sier jeg med enda spakere stemme.


Det går fint, sier jeg til meg selv. NRK Radio må bare... hvile litt. Telefonen må bare slås av og på. Jeg gjør det, åpner appen, jubler inni meg når jeg får sveipet en centimeter ned. Hjertet synker når appen fryser på nytt. Ok, NRK Radio, du tvinger meg til det; jeg avinstallerer NRK Radio så kan jeg bare installere den på nytt. Problem løst, jeg er genial! Jeg smiler litt for meg selv når jeg åpner App Lounge igjen og begynner å taste inn, jubler når søkelinjen fullfører søkesetningen for meg; jeg taster "nrk ra" og den hoster opp "nrk radio app". Hurra, vi er på lag og vi er på nett! Jeg trykker på forstørrelsesglasset og begynner å se for meg logoene til favorittpodkastene mine. Å, som jeg har savnet dere. Derfor fryser jeg til når jeg ser "null resultat". Dette skjer ikke, sier jeg til meg selv. Men jo, det skjer.


Heldigvis har historien en foreløpig lykkelig slutt. Mens jeg skriver dette, prøver jeg for moro skyld å søke opp NRK Radio igjen, bare noen timer etter fiaskoen. Jeg lurer på hvordan bildet av "null resultat" så ut. Jeg søker bare på "nrk" et triks jeg har lært. Kort ned på søkekriterier og få flere resultater. Og se her! På skjermen rulles NRK TV, NRK Super og ..... NRK Radio! Jeg får installert og åpnet, ingen frysebilder, men fritt frem for å laste ned favoritter!


For moro skyld leter jeg opp en videoredigeringsapp jeg trenger til kurset i filmproduksjon på mobiltelefon som jeg tar. Den fant jeg heller ikke i forrige uke, men nå ligger den der, og jeg installerer.


Så foreløpig er det et nervepirrende opplegg, og litt mer følelsesmessig berg-og-dalbane enn jeg hadde sett for meg.


Kanskje jeg skal klare å ringe banken og spørre om BankID og Vipps?


Jeg skal fortsette å rapportere fra min digitale utpost, så det er bare å følge med videre!13 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page