top of page
E3A4B49B-7BE3-4748-B259-EAC1E83DD8A0.jpeg

10 skjermfrie vinteraktiviteter

IMG_20240115_144427_edited.jpg

1. Lage fuglemat

Du kan bruke mat dere allerede har, men sjekk f.eks. www.fuglevennen.no, så dere lager mat som fuglene tåler. I tilegg trenger du matfett og noe å servere maten i. Det kan være hjemmelaget isbolle, et tomt appelsinskall eller så kan du henge det opp i en hyssing. Heng i så fall maten høyt opp så du ikke ender opp med å mate katt i stedet for fugl.

IMG_20210314_132618.jpg

2. ​Gå på tur med eller uten ski 

Ut på tur, aldri sur. Lett å si, vanskelig å gjøre i praksis. Finn en annen familie, ingenting setter barn i gang så mye som andre barn. Trenger du ekstra motivasjon, kjøp orienteringskart og dra på skattejakt. Det er mange lokale orienteringsforeninger som selger kart til en rimelig penge. Vinterpostene er plassert lett synlig i langs oppkjørte ruter. Utdeling av sjokoladebit eller tørket, økologisk mango som belønning for hver post eller bakke hjelper på.

IMG_20210116_113152.jpg

3. Gå på skøyter

Er du ikke så stø på skøyter selv, og derfor unngår/snakker du ned skøyter ovenfor barn? Ikke la egne traumer stå i veien for dine barns utfoldelse. Du kan helt fint oppholde deg på isen uten å ha på skøyter selv. Du kan også gjøre som meg, trosse gammel frykt og prøve deg på isen. Sjekk det lokale isoppsynet hvis du skal ut i naturen.  

Vil eller kan du ikke kjøpe utstyr som ski og skøyter, sjekk den lokale BUA eller Skattkammeret (Bymisjonens gratis utlånskontor). 

Kopi av IMG_20210716_142349.jpg

4. Gå på museum

Museum er mer gøy enn det var i gamle dager! Nå kan barn tegne, stryke, dra, løfte, løpe og herje. Bare tenk på vitensentrene rundt omkring. Det finnes også tekstilmuseer hvor barn kan dreie på manuelle strikkemaskiner selv. Vil du på kunstmuseum, må dere nok ta det roligere. Les gjerne “Museum” av Anna Fiske eller bøkene hennes om Palle Puddel først. Fiske klarer på utmerket vis å forklare ulike kunstformer og hvordan man forstår kunst for barn. 

IMG_20200920_161548.jpg

5. Gå på biblioteket 

Bibliotek er heller ikke hva de en gang var. Nå er de lekeplasser for de minste, spennende lesehuler for de litt større, frisoner for de eldre barna. Bibliotekene arrangerer eventyrstunder, disko og verksted. Det er også et perfekt sted for å bli inspirert eller få praktiske tips til de andre aktivitetene på denne lista.

21AD15B6-37ED-4933-A788-E8CADDD106B7.jpeg

6. Lage mat fra bunnen av 

Tenk selv om du bare fikk servert ting hver dag. En fin tanke, men hva om du aldri fikk velge selv hva det var? Det hadde jo vært helt uaktelt. Ok, barn kan ikke velge alt hva de får spise. Men du kan fint involvere dem mer. Å panere mat tar litt tid, men gjør grovarbeidet selv og la barna få sjarmøretappen.

langbenk med bord.jpg

7. Planlegg ferie 

Kanskje dere ikke har lagt planer for ferien ennå? Hva med å drømme seg bort nå, eller enda bedre, legge konkrete planer sammen. Her bør nok de voksne har snakket sammen først, om økonomi, sommerleire, familie eller venner man kan/vil dra sammen med osv. Denne aktiviteten kan også kombineres med biblioteksbesøk. Der er det gjerne en stor reiseavdeling. Noen ganger har barneavdelingene også bøker om ulike land, dra dit for felles inspirasjon eller forberedelse. 

00B5A102-6676-4381-AA8C-F3222CBA650F.jpeg

8. Planlegg sommerdyrking 

Det er gøy å dyrke noe selv, om det så er en liten krydderurt eller et gresskar til Halloween. Ofte kan man bli tatt på senga når det gjelder når noe skal dyrkes. Kanskje dere kommer på i juni at dere liker purre, så kan det være for sent å så. Finn ut hva dere liker å spise og hvor mye plass dere har. Hva er det mulig å dyrke? Hvem tar seg av plantene når dere drar på ferien dere planla i tips nr. 7? Finn noe som er gøy og mulig å få til! På bibliotekene er det en variert flora av hagebøker.  

E3B9188F-176A-48D2-9752-BD061E6D3D46.jpeg

9. Male eller tegne

Trenger du tips, se på Øisteins blyant eller Øisteins pappeske, som ligger tilgjengelig i NRKs Nett-TV. Skoesker og dorullkjerner kan få nytt liv som en boks til skatter eller en svært personlig penneholder.  Mangler du maleklær? Avlagte voksenskjorter eller barnejakker tatt på bak-frem fungerer fint!  

 

Er det noen i utvidet familie eller vennekrets som har bursdag i løpet av våren? Ingenting varmer et voksent hjerte mer enn en personlig hilsen i form en barnetegning. 

IMG_20180517_134021.jpg

10. Lese barnelover 

Ok, denne er for de spesielt interesserte. Dette gjorde jeg da barna mine var 4 og 6 kanskje. Jeg er ikke jurist, men jeg er opptatt av at alle skal kjenne rettighetene sine, også barn. Selv syntes jeg det var rørende å lese svart på hvitt at barn har rett til omsorg og omtanke. Det burde være åpenbart, men jeg syntes også det var fint at barna fikk høre at det er forbudt i Norge med skremmende og plagsom oppførsel eller vold mot barn. FNs barnekonvensjon og Grunnloven har vi også vært innom. 

bottom of page