top of page

A wizard of Earthsea/Trollmannen fra Jordsjø

Ursula Le Guin

1968

Fantasy/oppvekstroman

Hvor langt kan du rømme fra de mørke kreftene i deg selv?

A wizard of Earthsea/Trollmannen fra Jordsjø

I den første boka om Earthsea/Jordsjø, møter vi den unge gjetergutten Duny i et mytisk land med teknologisk utvikling på bronsealdernivå. Guttens far er smed, han har mange søsken og blir ikke vist mye omsorg. Det blir tidlig klart at han har magiske evner, og hans tante tar ham inn under sine vinger for å lære ham det hun kan av magi. Etter at Duny bruker magiskills til å redde landsbyen sin og omegn, får han drive med magi på fulltid hos en eldre magiker som heter Ogion.


Du vet aldri når du trenger en god magiker

Funksjonen til en magiker eller trollmann i dette samfunnet, er å være en slags håndverker som fikser ting, om det er å sørge for vind i riktig retning på en båt, kurere sykdommer eller fungere som vaktselskap ved å utforme låseformler. Magien består av å kjenne og bruke ting og veseners rette navn i "the old speech". Ogion ser og gir Duny hans rette navn, Ged. Dette er en seremoni som minner om en blanding av tradisjonell dåp og konfirmasjon. Kjenner man noens rette navn, har man makt over dem. Derfor bruker Ged sitt kallenavn Sparrowhawk. Han er bare Ged blant sine virkelige venner. Å fortelle sitt virkelige navn til noen, er dermed en tillitserklæring av de store.


Ged blir etter hvert utlært hos Ogion og sendt til magikerskolen på Roke Island. Her får han seg en venn og en fiende. Ged er ikke en likandes kar. For å tøffe seg ovenfor sin fiende, påkaller han makter han ikke kan kontrollere. Han får fysiske og mentale arr. Så lenge han befinner seg på Roke Island, er han beskyttet. Men hvordan går det når han er ferdig utdannet og må konfrontere det han har satt i gang på egen hånd? Hvor langt kan du rømme fra de mørke kreftene i deg selv?


En kraftidiot?

Som sagt, er ikke Ged en karakter jeg umiddelbart ble glad i. Han begår flere feil enn jeg vil nevne her. Likevel ønsker han å gjøre gode ting. Det er spennende å følge med på Ged. Ursula Le Guin vever inn flere sidespor med fortellinger og karakterer. En kamp mot en drage, hvor Ged briljerer med argumenter. En vakker kvinne som kan ha løsningen på Geds problemer, eller har hun egentlig det? To gamle mennesker i filler som bor på et skjær, men som har noen luksuriøse barneklær og gir Ged et ødelagt smykke.


Som en motpol til Ged som er utålmodig og arrogant, står læremesteren hans Ogion. Ogion forteller ham om balansen mellom de gode og onde kreftene, som man ikke må forstyrre. Tror du Ged får med seg det med det første? Balanse, eller likevekt, er et gjennomgående tema i boka. Også Geds litt eldre medelev Vetch, som er oppvokst med en kjærlig familie rundt seg, lærer Ged vennlighet og vennskap.


Lyd eller skrift, norsk eller engelsk?

A Wizard of Earthsea eller En trollmann fra Jordsjø på norsk, er tilgjengelig på papir på Deichman og lokale bibliotek. Jeg hørte boka som lydbok fra Libby, en engelskspråklig biblioteksapp som er tilgjengelig gratis dersom du har lånekort på et norsk bibliotek. Gjennom en klangrik fortellerstemme vekkes de ulike karakterene til live. Jeg slår opp innleser Rob Inglis på imdb.com og ser at han er en australsk skuespiller. Men det er ikke noe "Good day, mate" å spore her. Det er lett å skjønne hvem som sier hva.


Jeg finner etter hvert andre som leste Ursula Le Guins bøker om Ged da de var barn. Det var helt magisk, kan de fortelle. Datteren min på 11 år leser mye fantasy for tiden, gjerne mye norsk og/eller skrevet nylig. Jeg har forsøkt å selge inn denne serien, foreløpig uten å lykkes. For noen dager siden nevnte jeg hvordan det å utøve magi er å kjenne navnene på ting på det opprinnelige urspråket. Da lyste det plutselig opp i ansiktet hennes. -Mamma, sånn er det i bok x og y også, sa hun. -Ja, de har sikkert alle lest bøkene om Ged, de kom ut på 60- og 70-tallet, forteller jeg.


Allerede har jeg lånt Trollmannen fra Jordsjø og latt den ligge på arbeidspulten hennes, på kjøkkenbenken og andre steder. Hun plukker opp annet lesestoff fra disse stedene, også det som ikke er ment for henne. Kanskje neste gang plukker hun den faktisk opp.


bottom of page