top of page

Minus mamma

Endre Lund Eriksen

2022

Barnebok om krim og sorg

Mammaen til Miranda er død, men Miranda har ikke tid til å sørge, hun skal starte detektivbyrå og finne ut hva som egentlig skjedde med mamma.

Minus mamma

Det er mange måter å sørge på, likevel har vi vanskelig for å forstå det når andre sørger annerledes enn oss. I løpet av de første minuttene av Minus mamma møter vi en pappa og et barn som nettopp har kommet hjem fra en begravelse. Pappa er opptatt av å sørge og å komme seg videre. Miranda på 12 har ikke tid til å gråte, hun skal åpne detektivbyrå.


Det er flere saker å ta tak i, som at den søte gutten i parallellklassen er forsvunnet, og ikke minst hva som egentlig skjedde den kvelden med mamma. Miranda er herlig veslevoksen. Hun er opptatt av å være profesjonell og tar seg i det når følelser kan stå i veien for detektivarbeidet. En historie hvor et barn står i fokus og hvor de voksne ikke kan eller vil forstå, slår som regel an. For oss voksne var det fint å få noen fordommer utfordret og roller snudd på hodet.


Denne boka oppdaget jeg fordi den var månedens barnebok i Vy-appen. Hver måned legges flere lydbøker ut og du kan dem laste ned og ha tilgang til den i 100 dager, samme hva slags billett du kjøper. Dermed har vi hørt på denne i bilen, ved frokostbordet og i sofaen. Både store og små har fulgt spent med mens Miranda fulgte det ene sporet etter det andre, sto fast eller fant lure måter å finne ut mer på. Mot slutten holdt vi nesten pusten, og etterpå diskuterte vi når og hvordan vi selv kom frem til samme løsning.


I lydbokversjonen er det skuespiller Lena Kristin Ellingsen som leser. Vi har henne friskt i minne som skurk i NRKs julekalender Kristianias magiske tivoliteater for et par år siden og som deltaker i årets påskereality Påskekrimlekene på NRK. Ellingsen leser på sin dialekt og jeg påpeker ofte ovenfor barna at hun dropper alle e-ene på slutten av ord. Som at hun sier "dam" i stedet for "dame". Dermed høres det kanskje ut som jeg henger ut nordnorsk dialekt, men jeg heier faktisk på at barna skal sette pris på og forstå ulike dialekter. Forfatter Endre Lund Eriksen er selv fra Bodø og da passer det bra at Ellingsen som kommer fra Saltdal, leser.


Ettersom det kommer nye lydbøker hver måned, vil nok ikke Minus mamma være tilgjengelig i Vy-appen i mai, men du kan finne lydboken i BookBites i lang tid fremover. Den er litt over 5 timer lang og egner seg derfor til en lengre biltur eller noe å høre på i et telt eller en hengekøye, enten alene eller sammen med andre.

bottom of page