top of page

Sceneskrekk

Maja Lunde

2015

Barnebok 8-12 år

Bjørg er god på å tegne, men ikke til så mye annet. Hun har slått seg til ro med at hun ikke har noen venner. Men så begynner Helena, full av selvtillit og planer, i klassen og tar Bjørg under sine vinger. Sammen skal de bli Verdens kuleste gjeng.

Sceneskrekk

Bjørg har slått seg til ro med at hun ikke har noen venner og at hun ikke er kul. Men så, i starten av 7. klasse, begynner Helena i klassen hennes. Hun ser med en gang at Bjørg er det femte hjulet på vogna i klassen, og bestemmer seg straks for at de skal bli bestevenner. Ikke bare det, de skal være en del av verdens kuleste gjeng. Målet er på bli like kul som de Cornelia og Markus, som er gode i sport, skolearbeid og snille i tillegg. Men først må Helena og Bjørg rekruttere to gutter til gjengen. Bjørg er skeptisk, men Helena har det med å insistere.


I denne første boka om Verdens kuleste gjeng, blir vi kjent med unge som strever med å være en del av et fellesskap. Det er en ganske snill fortelling. Karakterene ødelegger mest for seg selv, og ikke for andre. Budskapet i mine øyne er at man kan finne venner på uventede steder. Når Helena peker ut medlemmene til gjengen, er Bjørg skeptisk. Uten å røpe for mye, så er moralen at personer man hadde avskrevet som kjedelige eller teite, alltid har mer å by på enn man tror. Det er noe fint og oppbyggende ved det. Det viser seg også at man ikke burde gape over for mye.


Vi hørte historien på lydbok på biblioteksappen BookBites. Der kan du laste ned boka så du ikke er avhengig av et stabilt nett når du hører på. Den er også mulig å få lånt på fysiske biblioteker.

bottom of page