top of page

Adresse Torino

IMG_20190419_185711.jpg

I fjor var det Eurovision i Torino. En drøy time vest for Milano ligger denne mindre kjente, men spennende og historiske perlen. Er du på utkikk etter historie, shopping  eller gode smaksopplevelser, er Torino stedet for deg.

Palazzo Reale - Det kongelige slott

Det føles som om vi skal på kongelig audiens idet vi trer inn i det storslåtte, hvite inngangspartiet til Palazzo Reale. Her kan du oppleve fyrstehuset Savoias hverdags- og festliv, deres kunstsamlinger og hager. Fra 1660 bodde de her, men beholdt slottet som en hytte i hjembyen, da Firenze ble hovedstad i 1865. Slottet tilfalt staten da monarkiet ble avskaffet i 1946, og siden 1997 har det stått på UNESCOs verdensarvliste. På grunn av flere perioder med utvidelser, preger ulike stiler som rokokko, barokk og nyklassisistisk stil slottet. Tak og vegger er dekorert med malerier og utsmykninger. Skal vi få med oss alle detaljer, burde vi ha satt av hele dagen. Så vi går heller gjennom sal etter sal og tar inn atmosfæren av luksus og overflod fra for lenge siden, 

Egyptisk museum

Det er ikke bare briter som har tatt med seg skatter fra Egypt hjem. Om Italia har planer om å levere gjenstander tilbake der de kom fra, er jeg usikker på. Enn så lenge, kan du lære mye om tidligere sivilisasjoner her på det egyptiske museet. Vi får låne høretelefoner med tilhørende apparater. De er naturligvis ikke tilgjengelige på norsk, men 7-åringen får prøve seg med engelsk i en tilpasset barneversjon av omvisningen. Her er det 2 fiktive egyptiske barn som leter etter katten sin. Barna får også utdelt et kart med ledetråder.

Om jeg har blitt flinkere til å sette pris på museumsutstillinger nå, eller om museet har gjort utstillingen mer tilgjengelig i løpet av de siste 20 årene, er uvisst. Jeg har vært her før, som utvekslingsstudent, og da syntes jeg at dette museet var dørgende kjedelig. Nå er det gøy og stemningsfullt. Kongesalen i kjelleren er stemningsfullt lyssatt. Det er en kafé her, men den er bitteliten. Det gjør ingenting. Rett utenfor museet er det flust med iskrembaren og kafeer. 

Mathallen

Vi bommer konstant på dagsrytmen under oppholdet vårt. Vi spiser frokost sent, og når vi får lyst på lunsj, er middagspausen over og dermed kafeer og restauranter stengt. Barna blir sultne lenge før restaurantene åpner for servering på kveldene. Jeg har vært på utendørsmarkedet Porta Palazzo før. Slik jeg husker det, får man alt fra stoffruller til strømpebukser og ferske grønnsaker her. Bodene er for lengst pakket sammen når vi kommer. Kanskje er det bare i helgene det er åpent også. 

 

Mathallen ved siden av den åpne plassen hvor bodene pleier å stå, er åpen. Vi rekker inn her rett før stengetid. Hvis du er fintfølende, og ikke vil se hvor maten din kommer fra, anbefaler jeg ikke et besøk hit. Flådd sauehode og hel pattegris er noe av det som er på utstilling her. Ellers er det mange typer ost, hengende skinker, hjemmelaget pasta og pålegg, samt og sjokolader bak diskene. 

Eataly

Dette er et ordspill som ikke kommer til å gå av moten med det første. I mitt eget nærmiljø, på mitt nærmeste kjøpesenter er det en kaferestaurant ved navn Eataly. Uansett, det er lokale folk som tar oss med til Torinos Eataly. Da kan det umulig være så ille. Og det er det slettes ikke. Der vi kommer inn, er hyllevarene plassert. Men litt lenger inn er det bugnende grønnsaker og frukt, ostedisk, pastaavdeling, bar og restauranter. Nede i kjelleren er det vin og øl, samt rom med svære, runde parmesanoster, og parmaskinker til modning. Vi stusser litt over synlig grønn mugg på spekeskinkene, men regner med at de vet hva de driver med her.

Oppe i restauranten igjen med våre venner og venners venner med barn, bestiller vi mat. Jeg ser at de har sepia, men jeg feiger ut og bestiller noe annet. Noen minutter senere ser jeg nysgjerrig og lengselsfullt på den rykende sepiaen på tallerkenen ved siden av min. -Vuoi provare? spør min vertsbrors kjæreste smilende til meg? -Sí, sier jeg, og får en bit. Det er godt. Neste gang skal jeg være mer modig.

Vi kjøper salami og parmesan på vei ut og satser på at det vil holde seg til vi kommer hjem.