top of page

Berlin for badere og badstufolk

Berlin for badere og badstufolk

Varmen river i nesen. Sakte renner en varm dråpe nedover kinnet mitt. Jeg stirrer rett fremfor meg, enser ikke de andre folka rundt meg. En person med håndkle rundt livet reiser seg opp, senker en stor sleiv ned i en trebøtte, løfter den og snur den opp ned. Det suser og damp stiger opp. Personen med håndklede, badstumesteren, løfter opp et annet håndkle, og som en fotballfan på kamp med skjerf, vifter han ut i det halvmørke rommet. Bølger av varme skyller inn over meg. Jeg angrer på at jeg satte meg øverst.


Jeg trodde jeg hadde gjort alt riktig da jeg satte meg på håndkledet mitt, likevel fikk jeg tilsnakk. -Fräulein, sa han. -Handtuch unter den Füssen, bitte! Ikke uvennlig, men ikke vennlig heller. Jeg kan tysk og sørget for å plassere føttene mine oppå håndkledet mitt. Hygiene er viktig her. Ingen svette på trebenkene.


Idet jeg blir overmannet av varme og svimmelhet, og vurdere å bokstavelig talt kaste inn håndkledet, blir det med ett lysere i rommet. -Meine Damen und Herren, sier badstumesteren etter å ha åpnet døren. Alle klapper, og jeg fører hendene mine sakte sammen, før jeg er med på applausen. Det er intenst mens det er i gang, men nå elsker jeg Aufguss.


Når jeg sier badeferie, er kanskje ikke Berlin det første du tenker på. Men skal du først til Berlin må du vaske deg på et eller annet tidspunkt. Og hvorfor ikke kombinere kroppsvask med velvære og kulturutveksling?


Thermen-Berlin

Er du bare en kort svipptur i den tyske hovedstaden og bor sentralt, er Thermen Berlin et fint sted å dra. Dette er et privat spa som ligger i toppetasjen av kjøpesenteret EuropaCenter ved Zoologischer Garten. Dette er rett ved hovedgaten Kurfürstendamm og ved siden av den ikoniske Gedächtniskirche som består av ruiner Nettsiden er på tysk. Her er det også spa-avdeling med massasje, og et badebasseng hvor du kan svømme ut i friluft. Perfekt før eller etter et av Berlins mange mosjonsløp, som maraton i november.


Du må også ha med nok håndklær med inn i en sauna. Jeg følte at jeg var ganske dreven i saunaspillet da jeg satte meg på den høyeste badstubenken og gjorde meg klar til Aufguss. Det betyr å "helle på" og innebærer at en ansatt, en slags saunamester, heller vann på de varme badstusteinene, gjerne tilsatt sitron eller urter, med jevne mellomrom og så bruker et håndkle til å vifte dampen mot gjestene. Det er ganske intenst. Jeg satte meg på håndkleet mitt, lukket øynene og forberedte meg mentalt på å bli kokt. "Fräulein" sa bademesteren, og ba meg så om å dra håndkleet under føttene mine, så det ikke skulle renne svette via føttene mine på trebenken.


Her er det både historiske bad med søyler som har vært filmkulisser, samt nye og moderne bad for hele familien.


Familievennlige bad


Saunavettregler

Mange har kanskje vært på The Well utenfor Oslo. Men mange har kanskje ikke det. Tyskland og Berlin var delt i to i 28 år under den kalde krigen. Da rakk det å utvikle seg ulike øst- og vestkulturer. Et trekk særtrekk for Øst-Tyskland var FKK, en forkortelse for Freie Körperkultur, eller fri kroppskultur. Det var som kjent lite frihet og mye undertrykkelse i det sosialistiske diktaturet. Men på ett punkt nektet folket å gi seg, og myndighetene grep ikke inn: nemlig friheten til å være naken. En tysk kamerat av meg fra Niedersachsen i tidligere vest fortalte om sjokket av å se en hel familie naken på campingtur da han var på ferie i Øst-Tyskland.


Vest-Tyskland var et konservativt samfunn når det gjaldt familieverdier, med hjemmeværende mødre som en hovedregel, noe man fremdeles kan se i dag. Men et sted var øst og vest forent, nemlig i saunaen. Her sverget begge til nakenhet. Og det gjør man fremdeles i et forent Tyskland. Møter du opp med badetøy i en sauna, kan andre gjester be deg om å kle av deg, av hensyn til felles hygiene. Akkurat det skjedde med min bedre halvdel. Tyskere, eller kanskje folk i Berlin, har det med å si hva de mener til folk som bryter regler, der man i Norge skuler eller kommenterer sarkastisk til sidemannen. Det er tross alt felles badekulper for å kjøle seg ned, og hvordan får du vasket deg nedentil med mindre du er naken.


nettsiden til de offentlige badene i Berlin, som bare er på tysk, kan du klikke deg inn på Saunen og få en oversikt over hvilke som har sauna. Her kan du se hva slags saunaer de tilbyr, f.eks.

Trockensauna - tørr badstu

Dampfsauna - dampbadstu

Sanarium - badstu med mulighet til å helle vann oppå

Kraütersauna - sauna med middels temperatur og beroligende urter

Finnische Sauna - finsk sauna

Caldarium - flislagt, oppvarmet rom med høy luftfuktighet, en slags nestensauna, bra for nybegynnere og barn


og tilleggstjenester slik som:

Erlebnisdusche - opplevelsesdusj

Tauchbecken - kaldkulp

Aussenbereich - utendørsområde


Her står du gjerne i et lite vakkert flislagt kapell og hvor iskaldt vann blir sprutet på deg fra toppen og fra siden. Litt som å bo i Bergen naken.


Du finner også åpningstider for saunaene, med viktig tilleggsinformasjon; hvem saunaen er åpen for i det aktuelle tidsrommet. Da kan du velge om du foretrekker

  • gemischt - åpen for kvinner og menn

  • Frauen - bare for kvinner


Historiske bad

Stadtbad Neukölln nettside: https://www.berlinerbaeder.de/baeder/detail/stadtbad-neukoelln/
bottom of page