top of page

Å þdelegge for seg selv

Å ta igjen pĂ„ en dust, fĂžles godt der og da. Men om du har en tendens til Ă„ se pĂ„ andre som duster, og du bruker mye tid pĂ„ Ă„ hevne deg pĂ„ folk, sĂ„ burde du kanskje se nĂŠrmere pĂ„ deg selv.


Lewis Strauss var nok fornÞyd med seg selv da han klarte Ä Þdelegge J. Robert Oppenheimers karriere i 1954. Strauss var uenig med Oppenheimer om det meste. Det at begge var jÞdiske og hadde sterke meninger om atomkraft, var nok det eneste de hadde til felles. Strauss kom fra enkle kÄr, mÄtte forsÞrge seg som skoselger, men klarte etter hvert Ä bygge opp en formue pÄ egen hÄnd. Oppenheimer hadde velstÄende foreldre og manglet ingenting i sin barndom. Strauss drÞmte om Ä kunne studere fysikk, Oppenheimer briljerte i faget. Strauss var konservativ, Oppenheimer sympatiserte med kommunismen.


Strauss klarte Ä fÄ en plass i styret pÄ den rÄdgivende komiteen til AEC, Atomic Energy Committee. Han var overbevist om at den kalde krigen bare kunne vinnes ved at USA var militÊrt overlegen. Derfor ivret han for utvikling av hydrogenbomben. Gjett hvem som var mot hydrogenbomben? Jo, Oppenheimer selvfÞlgelig, som argumenterte mot den fra et vitenskapelig perspektiv, i tillegg til at han mente at en et slikt vÄpen var moralsk forkastelig.


Ved Ă„ organisere en granskingsprosess mot Oppenheimer, fikk Strauss satt en stopper for politisk motstand og tatt personlig hevn. Oppenheimer hadde gjort narr av Strauss under en hĂžring i 1949, til stor latter fra folk i salen. Det glemte Strauss aldri. Strauss sĂžrget for at Oppenheimer ble gransket av AEC for anklager for Ă„ ha gitt vitenskapelige opplysninger til sovjetiske myndigheter og for Ă„ ha motarbeidet hydrogenbombeprosjektet.


I ettertid har det vist seg at anklagene var basert seg pÄ opplysninger som allerede hadde blitt vurdert ved Oppenheimers opprinnelige sikkerhetsklarering til konsulentstillingen for AEC. Hans forsvarer i den nye granskningen fikk ikke se opplysninger anklagerne satt pÄ. Hele granskningen ble derfor en oppvisning i Ä fÄ Oppenheimer til Ä fremstÄ i sÄ dÄrlig lys som mulig og Ä sÄ tvil om hans lojalitet til USA. Med bakteppe i jakt pÄ kommunister pÄ nasjonalt nivÄ, anfÞrt av senator Joseph McCarty, var det gode tider for mistenkeliggjÞring av venstreorienterte personer. Oppenheimer hadde sympatisert med kommunister i mellomkrigstiden, men han meldte seg aldri inn i kommunistpartiet, og han fikk et mer nyansert syn pÄ Sovjetunionen ettersom Stalin ble mer autoritÊr.


Det svake punktet for Oppenheimer var det som ble kalt "The Chevalier incident". Oppenheimers venn fra studietiden, Haakon Chevalier, (som faktisk var halvt norsk og delvis oppvokst i Oslo), nevnte for Oppenheimer under en middag i 1943 at han hadde en felles venn som kunne formidle teknologiske opplysninger til Sovjetunionen. Oppenheimer sa at det var helt uaktuelt, og de snakket ikke mer om det. Samme Är ble Oppenheimer valgt til Ä lede arbeidet med Ä utvikle en atombombe for USA, det sÄkalte Manhattan-prosjektet. Han nevnte etter hvert episoden med Chevalier for sine overordnede, men ville ikke nevne navn for Ä skape problemer for sin venn. Etter hvert ble Oppenheimer beordret til Ä oppgi navn. Senere rotet Oppenheimer med detaljene nÄr han ble konfrontert med historien, og innrÞmmet selv at en av versjonene var en rÞverhistorie.


Med daglig kontakt med granskningens anklager, kunne Strauss glede seg over at det gikk stadig dÄrligere for Oppenheimer. Muligens frydet Strauss seg ekstra over at han trakk i trÄdene som en usynlig edderkopp uten at Oppenheimer var klar over det.


Uten Ä rÞpe alt for mye, satt latteren seg til slutt fast i halsen til Strauss. Noen planer han har la for seg selv gikk i vasken. I filmen "Oppenheimer" fÄr ikke uventet korstoget hans mot Oppenheimer mye av skylda. NÄ var det mange ting som virket i Strauss sin disfavÞr etter hvert. I 1959 nÊrmet det seg presidentvalgÄr i USA, og det lÞnte seg for demokratiske politikere Ä motarbeide Strauss som var republikaner. I tillegg hadde Strauss skaffet seg mange fiender i Ärenes lÞp. Det var nok ikke tilfeldig. Strauss ble sett pÄ en som ansÄ folk som var uenige med ham, som forrÊdere. Han glemte aldri opplevelser han tolket som svik og ydmykelser.


Slik sett er Strauss som en klassisk tragisk figur. Hans karakterfeil fÞrer til hans undergang, for Ä si det litt dramatisk. Hovmod stÄr for fall. Oppenheimer ble senere rehabilitert av president John F. Kennedy. I det lange lÞp er det Strauss som er skurken og Oppenheimer helten.


Kan vi lÊre noe om denne historien vi kan bruke i vÄre egne liv? Hevn kan fÞles godt, men blir du for opptatt av ta igjen, er det et tegn pÄ at du har noen fÞlelsesgreier du mÄ ordne opp i.


Vil du ha enda flere detaljer om Strauss og Oppenheimer, men ikke synes en 3 timer lang Hollywood-film er nok?


Da er det bare Ä fylle opp koppen med te eller kaffe, finne et pledd og gjÞre deg klar for 27 timers lydbok i form av American Prometheus. Du kan hÞre den gratis i appen Libby. Med et bibliotekskort kan du registrere brukerprofil og hÞre pÄ med telefonen din.






7 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page