top of page

Alternativene til Facebook, Google og andre teknologigiganter

Jeg har uttrykt min skepsis ovenfor Facebook, men har ikke sagt så mye om Google, Twitter og YouTube for å nevne noen. Om man bryr seg om de er så og si monopoler, virker polariserende, ikke opplyser om hvordan de velger ut innhold til oss, hvem de selger dataene sin om oss til, eller om de behandler sine ansatte forferdelig eller ikke, kan man klare seg uten? Finnes det reelle alternativer? Ja, det gjør det faktisk, dersom vi tar dem i bruk.


Alternativer til Facebook

Som forelder eller sosialt vesen, ønsker man å være i kontakt med andre og å kunne kommunisere digitalt. Foreslår man å flytte diskusjonene fra Messenger, Facebook eller WhatsApp får man som regel stempel som sær, eller svar om at man ikke orker nok en plattform eller app. For de som ikke er klar over det, eier Facebook både Messenger, WhatsApp og Instagram. Børge Roum tok til orde for alternativer til Facebook på NRK Beta i 2016. I 2018 anbefalte nettsstedet Digi noen alternativer. Siden da har det blitt stille. I denne artikkelen fra 2021 , og i denne fra juni 2020 er det listet opp noen alternativer. Alternativene som nevnes er Vero, Minds, Diaspora, Reddit, MeWe, Mastodon og Sociall. Nå er det fordeler og ulemper med disse, så her bør man nok være kritisk.


Twitter klarer jeg ikke å bestemme meg for om jeg er mot eller ikke. Jeg har ofte sett på Twitter som mindre inngripende enn Facebook. Jeg har ikke noe i mot at meningene mine er offentlige, men familielivet mitt ønsker jeg å dele hovedsakelig med familien min. Jeg har hørt om mye dritt på Twitter, som jeg ikke har opplevd selv, men som jeg ikke kan utelukke at forekommer. Forholdene for inntektsmoderatorene her er ikke nødvendigvis bedre enn for de som modererer audiovisuelt innhold for Facebook. Med andre eiere enn Facebook, representerer Twitter et reelt alternativ i samme marked. Men kanskje jeg burde slette profilen min der, selv om jeg har ledd godt av mange gode kommentarer og meningsutvekslinger der. Spesielt Jens Kihls tekstanalyse av Aquas debutalbum vil det smerte meg å ikke kunne lese igjen.


Du kan jo også starte en blogg. Jeg betaler 120 kroner i måneden for bloggtjenestene til Wix, i tillegg til 180 kroner i året til Domeneshop. Jeg slipper å bli lurt til å kjøpe en barneseng jeg angrer litt på, som skjedde på Facebook for noen år siden. Noen ting jeg har sett på Facebook har vært morsomt, jeg skal innrømme det. Heldigvis har jeg ikke begynt å le hjertelig og ukontrollert av mine egne vitser her ennå. I så fall er det nok på tide å gi seg.


Alternativer til Messenger og WhatsApp

NRK Beta rapporterte i januar 2021 om at millioner av brukere byttet meldingstjeneste til f.eks. Signal. Signal er dugnadsbasert og kan minne om tankegangen bak World Wide Web som er grunnen til at vi i det hele tatt har internett slik vi kjenner det i dag. Du kan bruke den gratis eller donere på fast eller uregelmessig basis. Spond er gratis, utviklet i Norge og skaper dermed verdier her. Den er tilgjengelig som app eller nettside. Den er populær for idretter, kor, korps og liknende for barn. Hvorfor ikke bruke den som kommunikasjonsplattform for klassen til barna dine i tillegg?


Alternativer til Gmail

Hvem liker ikke e-post, kalender, bildelagringstjeneste og så videre som ikke koster penger? Er det like flott dersom innholdet i e-postene du sender blir brukt til å lage annonser til deg på andre nettsider du besøker? Vi liker alle å bli sett og oppvartet. Men når nettsidene dine vet mer om deg enn partneren din, f.eks. hvilke serier du ser på i smug, klær du håper å passe inn i og hvilke kjendiser du leser tullete saker om, begynner det kanskje å føles som om noen kjenner deg litt bedre enn du er komfortabel med. For ikke å snakke om hva de vet om barna dine, all den tid du i et (for deg) fortrolig digitalt forum med venner og familie deler informasjon om minstemanns sengevæting, eller hvordan eldstemann sliter med engelsken eller å finne seg til rette med klassekamerater, utslett eller legning . Da får vi inderlig håpe at de opplysningene ikke blir koblet til poden selv når vedkommende blir eldre.


Uansett, alternativer til for eksempel Gmail. Her er norske Runbox både gode på etisk handel og karbonnøytrale, hvis du bryr deg om sånt. Du kan også gjøre som meg og kjøpe deg et ledig domene fra Domeneshop og så kjøpe e-postkonto derfra. E-post og nettside koster meg 200 kroner i året, og er en sum de fleste har råd til.


Alternativer til Googles søkemotorer

Ecosia er karbonnegative, fullstendig åpne om egen økonomi og tar privatlivet ditt på alvor. Overskuddet gir de til treplantingsprosjekter for å forebygge og reversere ørkenspredning. Ønsker du å bidra til positiv endring for verden, samtidig som du søker etter informasjon, så vet du nå hvilken nettleser du kan installere på telefon som app eller på datamaskinen din.


Alternativer til YouTube

Dette har jeg ikke gått så grundig inn i selv, men noen andre har gjort denne jobben.

Etter et raskt søk på Ecosia (selvfølgelig;-) Her er ei som har sett på 15 alternativer som ikke samler inn data om deg.


Alternativer til Amazon

"Kan man ikke handle fra Amazon heller nå uten å få dårlig samvittighet? Nå orker jeg ikke mer!" - tenker du kanskje nå. På Amazon kan du kjøpe alt mellom himmel og jord snart, og til en billig penge. Det er et virtuelt kjøpesenter. Problemet er at på dette kjøpesenteret er Amazon både kjøpesenteret, i form av plattformen, og flere av butikkene. Ofte kan det være flere bokhandlere på et kjøpesenter, eller flere apoteker. Det koster som kjent å drive butikk og de fleste trenger å ha tilstrekkelig inntjening på produktene de selger, for at de skal kunne fortsette å drive butikken. Slik er det ikke for Amazon. Med omfattende overskudd ettersom de har tusenvis av butikker, kan de dumpe prisen og selge med underskudd på ett kjøpesenter. Dermed vil konkurrentene på det kjøpesenteret, dvs. plattformen, miste sitt kundegrunnlag og Amazon står igjen som eneste tilbud. Tror du da at prisene vil fortsette å være lave?


I tillegg har Amazon utkonkurrert en del fraktselskaper med sin markedsmakt. Tidligere i år måtte Amazon innrømme at ansatte hadde måttet tisse på flaske i mangel av tilstrekkelige dopauser, etter først å ha benektet det. I boken Innleid og underbetalt, dokumenterer journalist James Bloodworth blant annet arbeidshverdagen som løsarbeider på et Amazon-lager. Forbrukerrådet har nå klaget Amazon inn for Forbrukertilsynet på bakgrunn av hvor vanskelig det er å avslutte et Amazon Prime-abonnement og har såkalte Dark Patterns.


Vanlig netthandel er vel alternativet til Amazon. Tenk over hva som gjør at prisen er lavere. Er det fordi de jobber smartere eller fordi noen jobber under forhold du selv aldri ville ha akseptert? Selv forsøker jeg i så stor grad som mulig å handle etisk når det gjelder klær. Elektronikk og andre ting har jeg ikke oversikt over. Bortsett fra Fairphone, den etiske mobiltelefonen. Da jeg kjøpte den for et halvannet år siden, var det ingen norske forhandlere, men det stoppet ikke meg i å kjøpe den på nett fra Nederland, og med ukjent gebyr til fraktsselskap samt merverdiavgift attåt. Nå ser jeg med glede at Elkjøp har den inne, og at den får hederlig omtale av Tek. Vel koster den kanskje dobbelt så mye som en annen telefon, men den varer også dobbelt så lenge. Uansett, det var en digresjon.


Ulempen med alternativene

En ulempe med alternativene er at få andre bruker dem. Vi er jo også sosiale, vi mennesker og vil tilbringe tid sammen med andre, digitalt eller fysisk. Men er vi flere som drar i samme retning, kan vi forbedre ting sammen. Foreslå på foreldremøte å prøve Spond eller Signal som et alternativ til Facebook. Det er på tide med en digital dugnad for demokratiet.

92 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page