top of page

Safer Internet Day 2024

Medietilsynet ga oss også i år nyttig kunnskap om barn og internett på Safer Internet Day. I år varte det en drøy halvtime og her kan du se opptaket


Kort fortalt skjedde dette

  • Politiets nettpatrulje rådet foreldre til å følge med på hva barna gjør på nett og informerte om hvor de er og hvordan du kan kontakte dem.

  • Hva ville vært aldersgrensen for sosiale medier som TikTok? Per i dag er det ingen måter å verifisere barnas alder dersom de oppretter en profil på sosiale medier.

  • Foreldre og ungdommer er bekymret for helt forskjellige ting på nett, og det tyder på at de ikke snakker nok sammen om hva de unge opplever.





Politiet er på internett og kan svare på det du måtte lure på

Foreldre burde tenke over hva som er formålet med å gi digitale enheter til barn. Følger du ikke med på hvilke apper barna dine har, kan hvem som helst i utgangspunktet kontakte barnet ditt, minnet leder i Politiets nettpatrulje i Oslo, Bærum og Asker oss på. Søk gjerne opp nettpatruljen selv, og gjør eventuelt barnet ditt kjent med den. Dersom politiet får tips, kan de hjelpe til med å stoppe spredning av bilder og liknende. Oversikt over politiets nettpatrulje der du bor kan du finne her. De er også til stede på plattformer som Facebook, Instagram, Snapchat, Discord og YouTube, hvor de kan sende deg en lenke til sin egen chattetjeneste Sikker Chat.


Hva er aldersgrensen for innholdet på sosiale medier?

Vi har aldersgrenser på filmer, spill, TV-serier og liknende. På sosiale medier er satt en aldersgrense på 13 år, og den er satt av hensyn til barns personvern og ikke ut fra hva slags innhold tjenesten tilbyr. Følger du som forelder ikke med, kan barnet ditt lett opprette profil ved å utgi seg for å være eldre. Innhold som viser forherligelse av selvmord eller faktisk selvmord, ville ha fått 18-årsgrense etter bildeprogramloven. Likevel kan barn og unge under 18 år bli eksponert for slikt på for eksempel TikTok.


Foreldre og barn er bekymret for ulike ting på nettet

Medietilsynet har snakket med 11 ungdommer mellom 13 og 15 år og foreldrene deres. Ungdommene forteller om bilder av slåssing og nakenhet som deles, og at de skulle ønske at de ikke hadde hatt mobil eller sosiale medier. Foreldrene forteller om barn som har vært bestevenner siden barnehagen, men som bruker gruppechatter til å utestenge hverandre. Heldigvis melder ungdommene fra at det går an å fortelle hva de opplever til foreldrene dersom foreldrene ikke overreagerer. Hele rapporten kan du lese her.


Internett er som en evig hjemme alene-fest hvis ikke vi foreldre følger med, ifølge Line Indrevoll Stänicke, førsteamanuensis på Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Vær tilgjengelig for barna, og så må vi jobbe med å finne ut hvor den digitale grensesetting skal gå.


4 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page